Course Management - Team TopGolf Meiden
Course Management
Tijdens de wintertrainingen van Team TopGolf Meiden zijn we niet alleen bezig met het verankeren van de technische en statische FUN-damenten van golf (Grip, Aim, Set-Up, Posture), maar ook met het vergroten van zelfkennis en kennis in de baan voor een optimaal course management.
De FUN-damenten Grip, Aim, Set-Up & Posture blijven in elk onderdeel van het golfspel terugkomen, of het nu gaat om swing, putten, chippen, pitchen, bunker shots, hellingen, of recovery slagen. Wat dat betreft is golf niet zo ‘swingend’. De beste professionals van de wereld (m/v) besteden de meeste tijd aan deze vier technische en statische FUN-damenten.
Het FUN-dament Aim (Oplijnen) is van cruciaal belang voor de technische vertaling naar de baan, maar ook om je course management spot-on te krijgen.
Tijdens het (competitief) spelen doe je meestal een beetje afbreuk aan je techniek, niet erg, dat gebeurt, maar na het spelen is dan een 30 tot 45 minuten check van de FUN-damenten belangrijk. Want anders ga je (bewust of onbewust) in je swingtechniek compenseren en dat is niet goed.
Om goed te kunnen oplijnen hoor je je routine te oefenen tijdens je technische trainingen. Het één kan niet zonder het ander. Meestal zie je op de Driving Range mensen druk oefenen, de ene bal na de andere, met wel of niet een tourstick op de grond, vastgeplakt op de oefenmat – zonder de routine te trainen waardoor jij supergoed leert op te lijnen.
Foto: met behulp van een lijntje op de bal kan je goed leren oplijnen bij de afslag.
Tenslotte, de eerste klap is een daalder waard
Wil je je techniek verbeteren dan doe je dat in Block Practice: werk aan één techniek met aandacht, dus heel bewust! Met een goede oefenroutine: Oefenzwaai, Super Slow Motion Zwaai, Opzoeken van Statische Positie, Oefenzwaai en vervolgens één bal slaan. Vergeet niet op te lijnen op de juiste wijze met routine voordat je je bal slaat – ook dit is Block Practice.
Het vertalen van de techniek naar spelen doe je in Random Practice: variëer van stokken en doelen, waarbij je iedere keer weer je routine uitvoert met supergoed oplijnen. Een goed voorbeeld van Random Practice is het spelen van 9 of 18 holes in je hoofd (het visualiseren van de baan en de balvluchten in je gedachten) op de DR alsof je op de baan aan het spelen bent.
Na de technische Block Practice en de Random Practice wil je dit procesgericht vertalen in de baan. Iedere keer je routine uitvoeren en supergoed oplijnen zijn cruciaal om een goed plan van aanpak of gameplan te hebben om de baan te spelen naar jouw kracht.
Goed course management is afhankelijk van veel factoren: Het design van de te spelen baan *(strategisch, heroïsch, penal en of freeway);
- Je sterke en zwakke punten als sporter (zelfkennis) en het kunnen spelen binnen je vermogen;
- De weersomstandigheden en hun invloeden op het terrein (jaargetijden, wind, regen, warmte, koude);
- Het kunnen herhalen van de fysieke en mentale routine en dus procesgericht kunnen golfen. Procesgericht spelen en gebruikmaken van een baanboekje kunnen je helpen om je concentratie-aandacht (gerichte aandacht), gedachtecontrole, mentale representatie, ademhaling, ontspanning, activering en acceptatie te verbeteren. Golf is immers een sport die door de hoeveelheid beschikbare tijd tijdens een wedstrijd enorm veel mentale concentratie vergt. Je hebt de tijd om na te denken over techniek, over wat er tot nog toe mis ging, met het gevaar in het verleden te blijven hangen of juist te ver vooruit te denken.
* Strategische Stijl is gebaseerd op het feit dat er een ideale positie op de fairway is om naar de green te spelen. Om deze positie te bereiken moet je als speler een afweging maken hoeveel risico je wil lopen.
* Heroïsche Stijl is van toepassing wanneer je als speler moet kiezen in hoeverre je over een (water)hindernis durft te spelen.
* Penal Stijl is gebaseerd op vele hindernissen die alle spelers tussen tee (afslag) en green moeten overwinnen; er is geen alternatieve route.
* Van een Freeway Stijl is sprake wanneer het niet uitmaakt waar je precies op de fairway ligt, het schot naar de green is vrijwel overal hetzelfde.
Tijdens de trainingen van Team TopGolf Meiden is zelfreflectie een belangrijk onderdeel: kennis van jezelf en een SWOT-analyse van je spel brengen je course management naar een hoger plan.
Het leren maken van je eigen baanboekjes is daar ook een onderdeel van. Door het zelf tekenen van de baanboekjes ben je al bezig de baan (en jouw kansen) in je brein te verankeren, waardoor je het leerproces versneld. Stapsgewijs leren de meiden het intekenen van de baan, met of zonder hulp van Google Earth. Vervolgens leren ze eerst de Driving Zones en Green Zones te herkennen om uiteindelijk specifieke speellijnen uit te zetten en te kunnen schakelen bij wisselende weersomstandigheden. Als laatste voegen ze de juiste details met behulp van kleuren en pijltjes toe in het baanboekje waardoor de individuele speellijnen, de rode draad, duidelijk zichtbaar worden.
Foto 1, voor de kenners hole 4 van DGC de Gelpenberg waarbij je een strategische course management route kan spelen maar ook aanvallend liggende aan je goede afslag. De speellijn is goed aangegeven, de aantekeningen geven ook te kennen welke route er gespeeld zou kunnen worden.
Foto 2, de green uitvergroot en met de afstanden van ondulaties erin verwerkt, zo ook de slopes van de hellingen
Foto 3 zelf reflectie blad uit het baanboekje van MHGA
De laatste stap in het gebruik van het baanboekje is het leren om voortdurend de slag-administratie bij te houden, zonder dat het spel vertraagd wordt.
Je leert de afstand bij te houden tot begin van de green, de volledige afstand tot de vlag (pin positie) en de minimale afstand (carry) die je wilt overbruggen met je balvlucht. Je maakt een aantekening van de windrichting met behulp van een pijltje (als je goed voorbereid de baan in gaat, heb je met behulp van de windroos de windrichting van de dag al ingetekend), je geeft aan wat je clubkeuze is, en als laatste schrijf je de daadwerkelijke carry (daar waar je pitchmark is) op en de plus/min afstand met betrekking tot rol van de bal.
Deze informatie is niet alleen handig voor het verdere verloop van de ronde, maar ook voor het bijhouden van jouw carry’s van je stokken gedurende het seizoen. Daardoor kan jij als speler de juiste stokkeuzes blijven maken onder alle omstandigheden.
Ben jij geïnteresseerd in de baanboekjes van Mette Hageman Golf Academy of wil jij meer weten over Team TopGolf Meiden, neem dan gerust contact op via info@teamtopgolfmeiden.nl of mette@mettehageman.nl
Foto: Het maken van aantekeningen in het baanboekje
Foto: Zelfreflectie na het spelen, wat ging er goed, wat heb je geleerd van je ronde, wat kan er beter, en hoe ga ik dat in de after match training bewerkstelligen? Altijd aandacht voor de goede punten, jouw kracht, maar ook aandacht voor de mindere punten, zwak onderdeel, om dat naar een hoger niveau te tillen. De After Match Training is er om de puntjes op de i te zetten, zodat je bij een meerdaags toernooi de volgende dag weer fris aan de start te verschijnen. Deze training heeft dan ook een maximum van 45-60 minuten.